Σημείωση: To αυθεντικό είναι νεώτερο από την παρούσα μετάφραση.

Συνεισφέρετε: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το Debian

Το Debian δεν είναι απλά έλα λειτουργικό σύστημα, είναι μια κοινότητα. Πολλοί άνθρωποι με πολλές διαφορετικές δεξιότητες συνεισφέρουν στο Σχέδιο: το λογισμικό, η καλλιτεχνική δουλειά, το wiki, και άλλα είδη τεκμηρίωσης είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας από μια μεγάλη ομάδα ατόμων. Δεν είναι όλοι/ες προγραμματιστές/τριες και σίγουρα δεν χρειάζεται να ξέρετε πώς να γράφετε κώδικα αν θέλετε να συμμετέχετε. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε για να γίνει το Debian ακόμα καλλίτερο. Αν θέλετε να συμμετάσχετε, αυτές είναι μερικές προτάσεις τόσο για έμπειρους χρήστες όσο και για χρήστες με λιγότερη εμπειρία.

Συγγραφή κώδικα και συντήρηση πακέτων

Ίσως να θέλετε να γράψετε μια καινούρια εφαρμογή από την αρχή, ίσως να θέλετε να υλοποιήσετε ένα καινούριο γνώρισμα σε ένα υπάρχον πρόγραμμα. Αν είστε προγραμματιστής/τρια μπορείτε επίσης να μας βοηθήσετε να ετοιμάσουμε το λογισμικό στο Debian για εύκολη εγκατάσταση, αυτό το ονομάζουμε "πακετάρισμα". Ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα για μερικές ιδέες για το πώς να ξεκινήσετε:

Δοκιμές και "κυνήγι" σφαλμάτων

Όπως κάθε άλλο πρότζεκτ λογισμικού, το Debian χρειάζεται χρήστες που δοκιμάζουν το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές του. Ένας τρόπος να συνεισφέροντας είναι να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση και να στείλετε μια αναφορά στους προγραμματιστές/στις προγραμματίστριες αν κάτι δεν δουλέψει όπως θα έπρεπε. Χρειαζόμαστε επίσης άτομα να δοκιμάσουν τα μέσα εγκατάστασης, την ασφαλή εκκίνηση και τον φορτωτή εκκίνησης U-Boot σε διαφορετικά είδη υλικού.

Γράφοντας τεκμηρίωση και βάζοντας σήμανση σε πακέτα

Αν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε προβλήματα στο Debian και δεν μπορείτε γράψετε κώδικα ώστε να επιλύσετε το ζήτημα, ίσως η λήψη σημειώσεων και η καταγραφή της λύσης σας είναι μια επιλογή. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να βοηθήσετε άλλους χρήστες που έχουν ίσως παρόμοια προβλήματα. Ολόκληρη η τεκμηρίωση του Debian γράφεται από μέλη της κοινότητας και υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε.

Μετάφραση και τοπικοποίηση

Η μητρική σας γλώσσα δεν είναι τα Αγγλικά αλλά έχετε καλή γνώση τους για να καταλαβαίνετε και να μεταφράζετε λογισμικό ή άλλες σχετικές με το Debian πληροφορίες όπως ιστοσελίδες, τεκμηρίωση κλπ.; Γιατί να μην συμμετάσχετε σε μια ομάδα μετάφρασης και να μεταφέρετε εφαρμογές του Debian στην μητρική σας γλώσσα; Ψάχνουμε επίσης για άτομα που να ελέχουν τις υπάρχουσες μεταφράσεις και να υποβάλλουν αναφορές σφαλμάτων αν είναι αναγκαίο.

Βοηθώντας άλλους χρήστες

Μπορείτε να συνεισφέρετε επίσης στο Σχέδιο βοηθώντας άλλους χρήστες του Debian. Το Σχέδιο χρησιμοποιεί διάφορα κανάλια υποστήριξης, για παράδειγμα λίστες αλληλογραφίας σε διάφορες γλώσσες και κανάλια IRC. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις σελίδες υποστήριξης.

Οργανώνοντας εκδηλώσεις

Εκτός απο το ετήσιο συνέδριο του Debian (DebConf), υπάρχουν αρκετές μικρές συναντήσεις και συναθροίσεις σε διαφορετικές χώρες κάθε χρόνο. Παίρνοντας μέρος ή βοηθώντας στην οργάνωση μιας εκδήλωσης είναι μια σπουδαία ευκαιρία για συναντήσετε άλλους χρήστες και προγραμματιστές/τριες του Debian.

Δωρήστε χρήματα, υλικό, ή Bandwidth

Όλες τις δωρεές στο Σχέδιο Debian τις διαχειρίζεται ο/η Επικεφαλής του Σχεδίου (DPL). Με την υποστήριξή σας μπορούμε να αγοράσουμε συστήματα, ονόματα στο διαδίκτυο, πιστοποιητικά κρυπτογράφησης κλπ. Χρησιμοποιούμε επίσης ποσά ως χορηγίες των DebConf και των MiniDebConf, προγραμματιστικά sprints, παρουσία σε άλλες εκδηλώσεις και άλλα.

Χρησιμοποιήστε το Debian μιλήστε γι' αυτό

Διαδώστε τον λόγο και πείτε σε άλλους/ες για το Debian και την κοινότητά του. Συστήστε το λειτουργικό σύστημα σε άλλους χρήστες, και δείτε τους πώς να το εγκαταστήσουν. Απλά χρησιμοποιείστε το και απολαύστε το -- αυτός είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος ώστε να ανταποδώσετε στο Σχέδιο του Debian.

Πώς μπορεί ο Οργανισμός σας να υποστηρίξει το Debian

Είτε δουλεύετε σε έναν εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό, μη-κερδοσκοπικό ή κυβερνητικό οργανισμό, υπάρχει ένα πλήθος τρόπων να μας υποστηρίξετε με τους πόρους σας.

Ενδιαφερόμαστε επίσης στη δημιουργία συνεργασιών. Αν μπορείτε να προάγετε το Debian προσφέροντας μια καλή μνεία, τρέχοντάς το στους εξυπηρετητές ή τους σταθμούς εργασίας του οργανισμού σας, ή ακόμα ενθαρρύνοντας το προσωπικό σας να συμμετάσχουν στο Σχέδιό μας, αυτό είναι φανταστικό. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε την περίπτωση να διδάξετε για το λειτουργικό σύστημα και την κοινότητα του Debian, κατευθύνοντας την ομάδα σας να συνεισφέρει στη διάρκεια των εργάσιμων ωρών ή στέλνοντας τα μέλη της σε μια από τις εκδηλώσεις μας.