Εβδομαδιαία Νέα του Debian - 27 Ιανουαρίου 2004

Καλώς ήρθατε στο τέταρτο φετινό τεύχος των ΕΝ, του εβδομαδιαίου δελτίου ειδήσεων για την κοινότητα του Debian. Ο Ognyan Kulev διόρθωσε ένα μακροχρόνιο μειονέκτημα και κυκλοφόρησε ένα ανεπίσημο patch για το Hurd που επιτέλους επιτρέπει τη δημιουργία συστημάτων αρχείων ext2 με μέγεθος μεγαλύτερο από 2 GB. Ο Joe Barr έψαχνε ένα κλειδί απόδρασης για το μυαλό, ένα a mind-rotting time waster που πραγματικά να σου επιτρέπει να ξεφεύγεις λιγάκι.Και τότε ανακάλυψε το frozen-bubble, αλλά κατάφερε να γράψει κι ένα άρθρο γι αυτό. Το τεύχος Φεβρουαρίου του ιταλικού περιοδικούLinux Pro περιέχει ένα snapshot της Debian sarge (testing) σε DVD ή σε 4 CD αντίστοιχα.

Καινούριο "κουφό" πακέτο portmap. Ο Josselin Mouette ανακοίνωσε ένα καινούριο portmap πακέτο που δεν ακούει εξ ορισμού το δίκτυο. Το πακέτο τροποποιήθηκε κατά αυτόν τον τρόπο γιατί εγκαθίσταται σε μια μεγάλη ποικιλία desktop μηχανημάτων χωρίς την ανάγκη να ακούει ολόκληρο το δίκτυο,κάτι που θα εισήγαγε μια πιθανή αδυναμία ασφάλειας.

FOSDEM: Κάλεσμα για Εργασίες. Ο Wouter Verhelst κάνει έκκληση για εργασίες σε οποιοδήποτε αντικείμενο που θα παρουσιαστούν στην κοινή αίθουσα των προγραμματιστών στο ερχόμενο FOSDEM. Με δεδομένο το γενικότερο πλαίσιο του συνεδρίου, που απευθύνεται σε προγραμματιστές μάλλον παρά χρήστες, οι ομιλίες θα πρέπει να είναι πιο τεχνικού χαρακτήρα, και να έχουν μια διάρκεια περίπου μιας ώρας.

Αφαίρεση των εξαρτήσεων από το Exim. Ο Marc Haber αναρωτιέται τι να κάνει με τα περίπου 50 πακέτα στην αρχειοθήκη που ακόμα παρουσιάζουν εξάρτηση από το exim αντί του exim4. Αφού το Exim 3 δεν υποστηρίζεται πλέον στην upstream, και το Exim 4 είναι ο προεπιλεγμένος MTA για την sarge προτίθεται να καταγράψει μια λίστα σφαλμάτων για τα πακέτα αυτά. Όμως, το Exim 4 δεν είναι ένα άμεσο υποκατάστατογια το Exim 3, αφού χρησιμοποιεί διαφορετικό τύπο αρχείων διαμόρφωσης που δεν μπορεί να μετατραπεί με κάποιον εύκολο τρόπο.

Αφαίρεση του χρήστη "operator". Ο Colin Watson θέλει να ξέρει ποιό είναι το home directory που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το χρήστη "operator". Ιστορικά, ο χρήστης αυτός υπήρχε μόνο για την εκτέλεση dumps των δίσκων και την απο μακριά είσοδο χωρίς NIS, NFS και τα παρόμοια. Όμως, επειδή ο χρήστης δεν έχει κάποιο προεπιλεγμένο πραγματικό home directory , ο λογαριασμός δεν προσφέρει αυτή τη λειτουργία έτσι κι αλλιώς. Η συζήτηση έπεισε τον Colin να αφαιρέσει τον χρήστη από τις καινούριες εγκαταστάσεις.

Τροποποίηση της Διαδικασίας Εκδόσεων της Debian? Ο Lucas Nussbaum πρότεινε να εγκταληφθούν οι "σταθερές" εκδόσεις και να προσδιορίζονται μόνο "λειτουργικές διακλαδώσεις", όπου τα πακέτα θα πηγαίνουν όταν το ζητήσει ο συντηρητής τους, όπως περιγράφει ο Rapha"el Hertzog στις θέσεις του. Ο Adrian Bunk διαφωνεί και εξηγεί ότι πολλά πακέτα πρέπει να πάνε στην testing διανομή ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο για την αποφυγή εμφάνισης πακέτων που δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν. Επίσης έθεσε και το ερώτημα της υποστήριξης ασφαλείας για αυτά τα "στιγμιότυπα".

Συγκρίνοντας τις δύο Γενικές Αποφάσεις. Ο Anthony DeRobertis συγκρίνει το προκαταρκτικό κείμενοτου Raul Miller και την προτεινόμενη από τον Andrew Suffield γενική απόφαση για την τροποποίηση του κοινωνικού συμβολαίου. Συγκρίνει τις συο προτάσεις πρόταση με πρόταση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει τις διαφορές στις αντίστοιχες προθέσεις και των δύο.

Μηχάνημα Δημόσιας πρόσβασης με Debian GNU/Hurd. Ο G"urkan Seng"un ανακοίνωσε την ύπαρξη ενός δημόσιου μηχανήματος που τρέχει Debian GNU/Hurd και το οποίο έκανεδιαθέσιμο στο κοινό. Οι προγραμματιστές που ενδιαφέρονται θα πρέπει να στείλουν σε αυτόν ένα μήνυμα ζητώντας έναν λογαριασμό, αν θέλουν να εξερευνήσουν το Debian GNU/Hurd ή να δοκιμάσουν το χτίσιμο των πακέτων τους.

Εγκαθιστώντας την Debian σε ένα Thunderbird mini-ITX. Ο Henry Kingman εξηγεί πώς να εγκαταστήσει κανείς το Debian GNU/Linux σε μια μητρική Lippert Thunderbird mini-ITX βασισμένη σε επεξεργαστή Pentium-M. Δεν πρόκειται ακριβώς για ένα embedded σχέδιο, αλλά παρουσιάζει εμπόδια ανάλογα στη φύση τους με αυτά που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές embedded Linux συστημάτων που δουλεύουν με μητρικές με σχετικά νέα chip sets. Το άρθρο περιλαμβάνει περιγραφές του πώς να ξεκινήσει κανείς με τις δισκέτες-εκκίνησης bf24 καθώς και το πώς να ρυθμίσει το περιβάλλον X11 και τον ήχο.

Το Linux στον Mac Primer. Ο David Mertz εξήγησε ότι το Linux δεν είναι μόνο για κουτιά x86, αλλά τρέχει εξίσου καλά σε μηχανήματα Power PC. Εξήγησε τους λόγους που θα έκαναν τους χρήστες να θέλουν να τρέξουν το Linux σε έναν Mac και έκανε μια αποτίμηση των Debian, Knoppix, Yellow Dog, και Mandrake στο PowerPC. Ο David αισθάνεται ότι δεν μπορεί πραγματικά να προτείνει την Debian, κυρίως εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετώπισε στην πτοσπάθεια να κάνει το X11 να δουλέψει.

Υποστήριξη MD/Λογισμικού RAID στον debian-installer. Ο Paul Fleischer ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει δουλειά στο να φέρει MD υποστήριξη στον debian-installer.Έχει προετοιμάσει ένα πακέτο mdadm-udeb και έναmdcfg udeb πακέτο, που περιέχει τα απαραίτητα από το debconf στοιχεία για την αρχική ρύθμιση, και το απαραίτητο block αρχείο για το partconf. Ο Paul έχει κάνει τα πακέτα κώδικα διαθέσιμα, αν και η διαδικασία αποτυχαίνει προς το παρόν όταν προσπαθεί κανείς να κάνει τη ρύθμιση ενός πυρήνα για το σύστημα, απαιτώντας από το χρήστη να εγκαταστήσει το πακέτο mdadm στην κατάτμηση εγκατάστασης, και να ξαναπροσπαθήσει.

Νέος Διαγωνισμός Δημοτικότητας. Ο Bill Allombert ανακοίνωσετον δικτυακό τόπο popcon.debian.org που περιέχει στατιστικά της χρήσης πακέτων. Αν θέλετε να συμπεριληφθεί στην δημσκόπηση αυτή πληροφορία σχετικά με το λογισμικό που χρησιμοποιείτε στο μηχάνημά σας, απλά εγκαταστήσετε το πακέτο popularity-contest. Μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνται για να αποφασιστεί ποια πακέτα θα πρέπει να περιέχονται στο CD εγκατάστασης παρά στα συμπληρωματικά CD.

Σωστή χρήση των διευθύνσεων @debian.org. Ο Michael Banck εξέδωσε αποτελέσματα της έρευνάς του για τη σωστή χρήση των διευθύνσεων @debian.org. Σχεδόν εκατό προγραμματιστές ανταποκρίθηκαν, που είναι σχεδόν το 1/9 των εγγεγραμμένων προγραμματιστών. Η χρήση διευθύνσεων @debian.org σε σχέση με το Ελεύθερο Λογισμικό ή σε προσωπικές σελίδες κρίθηκε ξεκάθαρα εντάξει, αλλά χρήση τους άσχετα από το Ελεύθερο Λογισμικό ή για κάποιο γενικό λόγο θεωρήθηκε επίσης αρκετά καθαρά σαν αντιδεοντολογική.

Καινούριος Πρότυπος Browser Κειμένου. Ο James Troup ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τον browser κειμένου lynx από την προτεραιοτηταfrom standard σε optional. Ο καινούριος standard browser είναι τώρα ο w3m, που διαθέτει για παράδειγμα υποστήριξη για πίνακες. Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις σχετικά με αν έπρεπε να έχει προαχθεί ο links, αλλά μέχρι τώρα η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Εκκίνηση από ένα USB Stick. Ο Rene Mayrhofer ανακοίνωσε μια καινούρια έκδοση του mkinitrd-cd που υποστηρίζει εκκίνηση από USB οδηγούς CD-ROM/DVD, USB sticks και USB σκληρούς δίσκους. Επομένως, δεν είναι πια μόνο ένα ολα-σε-ένα πακέτο για τη δημιουργία live, και εκκινήσιμων CD-ROM. Αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να επανονομάσει το πακέτο.

Το KDE 3.1.5 στην unstable. Ο Chris Cheney αναφέρει ότι όλες οι συνιστώσες του KDE 3.1 ανέβηκαν στην unstable. Όμως, επειδή το δίκτυο buildd δεν έχει ακόμα αναβαθμίσει την g++ λόγω της πολιτικής τους να διαθέτουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, τα περισσότερα πακέτα δεν έχουν ακόμα χτιστεί για άλλες αρχιτεκτονικές εκτός της IA-32.

Στατιστικά για τον Build Daemon. Ο Ingo J"urgensmann ανακόινωσε επιπλέονπληροφορίες σχετικά με το build δίκτυο της Debian. Διαβάζει την wanna-build βάση δεδομένων και την εμφανίζει. Προστέθηκε επιπλέον πληροφορία για τα μηχανήματα για όλες τις αρχιτεκτονικές, περιλαμβάνοντας την κατάσταση, τον τύπο των μηχανημάτων, στοιχεία για τις CPU και τους δίσκους.

Τεκμηρίωση για τα Αρχεία Κώδικα. Ο Henning Makholm παρατήρησε ότι η Debian δεν έρχεται με επαρκή τεκμηρίωση σχετικά με τα "καθαρά" αρχεία και τα αρχεία κώδικα και έτσι ετοίμασε ένα προκαταρκτικό κείμενο. Ψάχνει feedback για το κείμενο αυτό και θα ήθελε επίσης να ξέρει που να το προσθέσει.

Αναβαθμίσεις Ασφάλειας. Ξέρετε τη ρουτίνα. Παρακαλώ σιγουρευτείτε να ενημερώσετε τα συστήματά σας αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω πακέτα.

Καινούρια ή Αξιοσημείωτα Πακέτα. Τα επόμενα πακέτα προστέθηκαν στην unstable Debian αρχειοθήκη πρόσφατα ή περιέχουν σημαντικές αναβαθμίσεις.

Θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε τα ΕΝ DWN? Παρακαλώ βοηθήστε μας να φτιάξουμε αυτό το δελτίο. Χρειαζόμαστε ακόμα εθελοντές συγγραφείς που να παρακολουθούν την κοινότητα της Debian και να γράφουν αναφορές για το τι γίνεται. Παρακαλώ κοιτάξτε τη σελίδα συνεισφοράς για να βρείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε. Ανυπομονούμε να λάβουμε το μήνυμά σας στη διεύθυνση dwn@debian.org.


Για να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο κάθε εβδομάδα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο εγγραφείτε στην λίστα αλληλογραφίας debian-news.

υπάρχουν διαθέσιμα Παλαότερα τεύχη αυτού του ενημερωτικού δελτίου.

Το παρόν τεύχος των Εβδομαδιαίων Νέων του Debian συντάχθηκε από τους/τις Michael Banck, Matt Black, Andre Lehovich, Tobias Toedter and Martin 'Joey' Schulze.
Μεταφράστηκε από τον/την Emmanuel Galatulas.