Εβδομαδιαία Νέα του Debian - 20 Ιανουαρίου 2004

Καλώς ήρθατε στο τρίτο τεύχος των φετινών Εβδομαδιαίων Νέων της Debian, του εβδομαδιαίου δελτίου Νέων για την κοινότητα της Debian. Φαίνεται ότι είμαστε δημοφιλείς και μεταξύ των αναγνωστών της Slashdot Slashdot αφού γίνονται πρόσφατα αναφορές σε μας κατά λέξη quoted. Ένας άλλος δικτυακός τόπος με νέα, Symlink, έκανε πρόσφατα την παρατήρηση ότι το σημαντικότερο συμβόλαιο είναι το κοινωνικό συμβόλαιο της Debian. Επίσης ο Domenico Andreoli πρόσεξε άλλη μια έρευνα για προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού.

Μεταφέροντας τα πακέτα της Java από την contrib στην main. Ο Arnaud Vandyck άρχισε τη διερεύνηση του κατά πόσο τα πακέτα στην contrib αρχειοθήκη που χρησιμοποιούν Java μπορούν να μετακινηθούν στην main χρησιμοποιώντας το kaffe ή gcj αντί ενός μη-ελεύθερου περιβάλλοντος Java. Η πρόοδος που έχει κάνει notes υποδεικνύει ότι μερικά πακέτα μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν με ελεύθερα Java περιβάλλοντα.

Ξεπερασμ. O Peter Karlsson έχει δουλέψει για την ταυτοποίηση μεταφράσεων του δικτυακού τόπου της Debian που δεν είναι ενημερωμένες. Προετοίμασε μια αναφορά που απαριθμεί, για κάθε γλώσσα όλα τα κείμενα που δεν έχουν ενημερωθεί για δυο εβδομάδες. Όταν επανέλθουν στο φυσιολογικό οι λειτουργίες CVS η πρόθεση του Peter είναι να αρχίσει την αφαίρεση όλων των μεταφρασμένων σελίδων που δεν έχουν ενημερωθεί σε ένα διάστημα έξι μηνών μετά την αλλαγή του πρωτότυπου κειμένου. Κρατώντας ξεπερασμένες μεταφράσεις στον αέρα προκαλεί μόνο σύγχυση στους αναγνώστες παρά τους βοηθάει.

Προγραμματιστής της Debian κερδίζει Βραβείο της Sun. H Sydney Morning Herald αναφέρει ότι ο Matthew Palmer, προγραμματιστής της Debian, έχει κερδίσει το εθνικό Βραβείο του Προγράμματος των Περιφερειακών Αντιπροσώπων στο Αυστραλιανό εθνικό συνέδριο Linux . Ο Matthew κέρδισε το βραβείο για την ανάπτυξη και τη διαχείριση οκτώ πακέτων λογισμικού για το Debian project. Η Sun Microsystems είπε επίσης ότι είχε σημαντική συνεισφορά στο NSW ComputerBank project, μια πρωτοβουλία για την προμήθευση συστημάτων με ελεύθερο λογισμικό GNU/Linux σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, μοινωνικές ομάδες και μειονεκτούντα σχολεία.

Debian-Installer Beta 2. Ο Joey Hess ανακοίνωσε τη δεύτερη beta release του εγκαταστάτη της Debian sarge για τις αρχιτεκτονικές i386, PowerPC, και IA-64. Πέρα από την προσθήκη της αρχιτεκτονικής IA-64, νέα χαρακτηριστικά για την έκδοση αυτή περιλαμβάνουν μια βελτιωμένη και streamlined διαδικασία εγκατάστασης, υποστήριξη για εγκατάσταση από μέσα αποθήκευσης USB (USB keychain, κλπ.) και υποστήριξη για συστήματα με μόνο 32 MB μνήμης για την αρχιτεκτονική i386. Επίσης ο εγκαταστάτης έχει μεταφραστεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως σε 16 γλώσσες.

H Debian χρησιμοποιείται για εξόρυξη δεδομένων στις Επιχειρήσεις. Ο Rodney Gedda αναφέρει στο Computerworld την χρήση της Debian από τον Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) στην Αυστραλία. Βασικός επιστήμονας πληροφορικής στην εξόρυξη επιχειρησιακών δεδομένων, ο Dr. Graham Williams, δήλωσε ότι ο CSIRO χρησιμοποιεί έναν αριθμό εργαλείων που περιλαμβάνουν R, GNOME, και Python scripting, που τρέχουν στο λειτουργικό σύστημα Debian GNU/Linux. "Το Τμήμα Υγείας και Γήρανσης διαθέτει ένα cluster με a 200 CPU που τρέχουν Debian GNU/Linux", λέει ο Williams. "Το Debian είναι ένα σταθερό λειτουργικό σύστημα για servers εύκολο στην διαχείριση και που το χρησιμοποιούμε επίσης και στα desktops."

Εγκατάσταση της Debian πάνω από την Red Hat από μακριά. Η Emma Jane Hogbin ανακοίνωσε στη λίστα των χρηστών της Debian την επιτυχημένη από μακριά εγκατάσταση της Debian. Η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιεί debootstrap, και τεκμηριώνεται σε δυο αρχεία, που περιγράφουν την εγκατάσταση και τη μετά την εγκατάσταση διαμόρφωση. Η Emma Jane ευχαρίστησε τα χρήσιμα mails και τα αρχικά HOWTOs των Karsten Self και Erik Jacobson και περιγράφει τις σημειώσεις της σαν λίγο πρόχειρες, αλλά οι περισσότεροι θα τις βρούν μάλλον καλά τεκμηριωμένες.

Το Σύστημα Παρακολούθησης Σφαλμάτων (Bug Tracking System) μετακινήθηκε σε καινούριο μηχάνημα. Ο Colin Watson ανακοίνωσε ότι το bug tracking system (BTS) έχει μετακομίσει σε ένα dual hyperthreaded Xeon σύστημα που φιλοξενείται στο Oregon State University, με μπόλικους δίσκους και αρκετό bandwidth. Ο λόγος για την μετακίνηση αυτή ήταν ότι ο master (ο παλιός host) είχε γίνει μάλλον περιορισμένος σε χώρο δίσκων πρόσφατα, και η προσθήκη καινούριων δίσκων στο συγκεκριμένο μηχάνημα είναι μάλλον δύσκολη, και επιπλέον έγινε φανερό ότι η εξυπηρέτηση ταυτόχρονα των web αρχείων τωμ λιστών και του BTS από το ίδιο μηχάνημα είναι μια μάλλον αυξανόμενα επώδυνη απαίτηση.

Νέα Προσέγγιση στον συντονισμό των Μεταφράσεων. Ο Tim Dijkstra εξήγησε το πώς οι Ολλανδική και η Γαλλική μεταφραστικές ομάδες συντονίζουν τις μεταφράσεις τους μέσω των λιστών αλληλογραφίας. Χρησιμοποιούν ψευδο-urls στην γραμμή του Αντικειμένου του μηνύματος, αρκετά ανάλογα με αυτό που κάνει το wnpp. Ένα script παράγει αυτή τη σελίδα προόδου από τα μηνύματα. Ο Tim θέλει να επεκτείνει αυτό το σύστημα, έτσι ώστε οι μεταφραστικές ομάδες να μπορέσουν επίσης να επωφεληθούν από αυτό.

Η Debian στην LinuxWorld Έκθεση στη Νέα Υόρκη. Η Έκθεση LinuxWorld & Conference θα γίνει για μια ακόμα φορά και φέτος στη Νέα Υόρκη από τις 21 ως τις 23 Ιανουαρίου του 2004, στο Κέντρο Jacob Javits. Το Σχέδιο Debian project θα βρίσκεται στο περίπτερο #2 στην πτέρυγα .Org. Επισκέπτες μπορούν να υπογράψουν τα GnuPG κλειδιά τους, να κάνουν μια δωρεά Debian project αγοράζοντας ένα t-shirt ή απλά να πουν γεια. Αν δεν έχετε κάρτα εισόδου μπορείτε να τυπώσετεμια και να εγγραφείτε εκεί για ελεύθερη είσοδο στην Έκθεση .

Εξάρτηση από τον ελεγκτή Ext2 Checker? Ο Donggyoo Lee ήθελε να καθαρίσει το σύστημά του και να αφαιρέσει τις Ext2/3 utilities που είναι ουσιώδεις. Έτσι, πρότεινε το πακέτο util-linux να περιλαμβάνει το /sbin/fsck και συνιστλα πακέτα που προμηθεύουν αυτό το πρόγραμμα σε άλλα συστήματα αρχείων. Ο Theodore Ts'o, όμως, δεν το έχει υλοποιήσει ακόμα καθώς κάτι τέτοιο \ θα εξοικονομούσε μόνο μερικές εκατοντάδες kilobytes. Ο Adrian Bunk πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα έπρεπε κάποιος να αφαιρέσει ουσιώδη πακέτα.

Τα 5 πιο Σημαντικά Πράγματα που λείπουν από την Debian. Ο Dan Shearer ρώτησε για τεχνολογίες ή σημαντικά πακέτα που θα έπρεπε βρίσκονται στην Debian αλλά δεν είναι. Εν συντομία αναφέρθηκε ο mplayer, το Mono, που βρίσκεται ήδη εξέλιξη, scripts για threaded boot, και καλή υποστήριξη Java, συμπεριλαμβανομένου ενός ελεύθερου Java plugin για web browsers.

Σταμάτημα Υποστήριξης για το παλιό libtool? Ο Scott James Remnant προβληματίστηκε πάνω στην αφαίρεση του libtool 1.4 μιας και συντηρείται πια στην upstream και έχει ξεπεραστεί από το libtool 1.5. Η παλιά έκδοση απαιτείται πια μόνο από τη χρήση του Autoconf 2.13, που επίσης δεν συντηρείται πια στην upstream, και μόνο 10 πακέτα Debian packages περιέχουν εξάρτηση building σε αυτό.

Αναβαθμίσεις Ασφάλειας. Ξέρετε τι ισχύει. Παρακαλώ σιγουρευτείτε να ενημερώσετε τα συστήματά σας αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω πακέτα.

Καινούρια ή Αξιοσημείωτα Πακέτα. Τα επόμενα πακέτα προστέθηκαν στην unstable Debian αρχειοθήκη πρόσφατα ή περιέχουν σημαντικές αναβαθμίσεις.

Θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε τα ΕΝ DWN? Παρακαλώ βοηθήστε μας να φτιάξουμε αυτό το δελτίο. Χρειαζόμαστε ακόμα εθελοντές συγγραφείς που να παρακολουθούν την κοινότητα της Debian και να γράφουν αναφορές για το τι γίνεται. Παρακαλώ κοιτάξτε τη σελίδα συνεισφοράς για να βρείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε. Ανυπομονούμε να λάβουμε το μήνυμά σας στη διεύθυνση dwn@debian.org.


Για να λαμβάνετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο κάθε εβδομάδα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο εγγραφείτε στην λίστα αλληλογραφίας debian-news.

υπάρχουν διαθέσιμα Παλαότερα τεύχη αυτού του ενημερωτικού δελτίου.

Το παρόν τεύχος των Εβδομαδιαίων Νέων του Debian συντάχθηκε από τους/τις Andre Lehovich, Matt Black, Dan Hunt, Tobias Toedter, Jaldhar Vyas and Martin 'Joey' Schulze.
Μεταφράστηκε από τον/την Emmanuel Galatulas.